♥جریان حیات♥

 

 

قنات ( کاریز ) 

مهمترین شیوه آبیاری در بسیاری از نقاط ایران قنات بوده است از آنجاییکه در بسیاری از نقاط ایران رودخانه چندانی وجود ندارد، و تعداد رودخانه های دائمی نیز بسیار اندک است مردم ایران در حدود سه هزار سال پیش به ابتکار نوین و تحسین انگیزی دست یافته اند که به قنات یا کاریز مشهور گردید. این ابداع مهم و بی نظیر بعدها از خاورمیانه به شمال آفریقا اسپانیا و سیسیل انتقال 1یدا کرد و مورد بهره برداری قرار گرفت. مورخین یونانی از قنات های ایران در زمان هخامنشیان سخن رانده اند، از این رو می توان قدمت قنات رات پیش از هخامنشیان نسبت داد. مورخان در مورد قنات و در عهد اشکانیان و ساسانیان نیز سخن گفته اند. در این روش آب های زیرزمینی را جمع آوری کرده تحت قوه ثقل به سطح زمین می رانده اند. ایرانیان با‌آگاهی کامل از وجود جریان های آبهای زیرزمینی به فکر افتاده اند که به جای چاه های عمودی چاه های افقی حفر کنند تا بدین ترتیب به آب های زیرزمینی راه یابند و آنرا با استفاده از شیبی ملایم به سطح زمین هدایت کنند.

 

  

 

علت نشست زمین

 

 نشست پدیده ای است که در اثر آن سطح زمین به صورت تدریجی و در برخی موارد به طور ناگهانی فرو می نشیند، این نشست باعث ایجاد ترک و شکاف هایی در زمین شده و باعث تاثیر بر روی الگوی جریان های زیرزمینی و سطحی، تغییر کیفیت آب های زیرزمینی، تغییر شکل  سطح زمین، سیل خیزی منطقه و ... می شود، به طوری که این تغییرات و عوامل خسارات جدی به  مناطق شهری، صنعتی و کشاورزی وارد می کند. عوامل متعددی از جمله: آب شدن یخ ها، حرکت آرام زمین، خروج گدازه از دهانه آتشفشان ها و فعالیت های انسان شامل عملیات بهره برداری از معادن، برداشت آب های زیرزمینی واستخراج نفت، باعث ایجاد نشست زمین می شوند، مهمترین عامل نشست زمین در کشور ما افت شدید سطح سفره های آب زیرزمینی می باشد.

 استفاده بیش از حد از سفره‌های آب زیرزمینی در دشت مشهد، مخصوصاً در بخش کشاورزی، باعث نشست زمین در این دشت شده است، در سالهای اخیر، دشت مشهد بیش از یک متر نشست داشته است، به طوری که در بعضی از مناطق این مسئله خسارات جبران ناپذیری را به ساختمان­ها و مناطق مسکونی، راه­ها و تاسیسات و... وارد آورده است.



 

جمع آوری آب Water Harvesting

 

جمع آوری آب به کلیه عملیاتی اطلاق میگردد که در حوضه های آبگیر برای افزایش رواناب انجام میگیرد. در بسیاری از مناطق خشک و نیمه خشک، بخش عمده از آبی که به درون خاک نفوذ میکند یا از راه تبخیر مسقیما هدر میرود یا از راه تعرق توسط گیاهانی که از نظر اقتصادی بیفایده هستند به مصرف میرسد. برای مثال؛ در حوضه رودخانه های کلرادوی آمریکا، کمتر از 6% بارندگی به صورت جریان رودخانهای ظاهر میشود. ثابت شده است که استفاده از گیاهان به عنوان راه حلی برای افزایش جریان رودخانه ای موثر میباشد و ممکن است انتظار داشت که این روش بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.

 


ادامه مطلب

+نوشته شده در جمعه 13 شهريور 1394برچسب:اب در گذر زمان,ساعت17:36توسط حدیث | |

ريیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و كشاورزي ایران، عامل اصلی روند کاهش تولید در حوزه طیور و گوشت قرمز را هدر رفت آب در منابع آب کشور اعلام کرد و گفت: این امر باعث کاهش تولید خوراک دام و در نتیجه روند نزولی تولید شده است. محمدحسین کریمیپور در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بیان اینکه کشاورزی ایران، ویرانی را در منابع آب کشور تجربه می‌کند، گفت: در سال ۸۴ اضافه برداشت از منابع زیرزمینی شش میلیارد مترمکعب بود که در سالجاری به ۱۲ میلیارد مترمکعب افزایش یافته که در صورت تداوم این روند واحدهای زراعی در ایران رو به بیابان شدن رفته و همین امر وابستگی صنعت دامپروری به واردات خوراک دام افزایش می‌یابد. به گفته وی در کشور به ازای هر کیلوگرم تولید گوشت مرغ ۷۰ درصد هزینهها به خوراک دام مربوط میشود و این امر نشان می‌دهد که بخش عمدهای از صنعت دام و طیور کشور به واردات خوراک دام وابسته است. رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران رهاسازی برنامه‌های تولید دانه‌های روغنی و عدم اجرای برنامه‌های توسعه‌ای موجب شده تا این ضریب خودکفایی در حوزه دانه‌های روغنی در اوایل برنامه چهارم ۱۳ درصد بود در حل حاضر به کمتر از ۸ درصد برسد. کریمی گفت: بهره وری پایین و همچنین ساختار نامناسب در حوزه صنعت دام باعث شده تا امروز قیمت تمام شده تولید گوشت بیشتر از سایر کشورهای همسایه همچون ترکیه باشد. وی قدیمی بودن تاسیسات و ماشین آلات کشاورزی، عدم ایجاد سالنهای مجهز تولید مرغداری و دام و همچنین عدم استفاده از تکنولوژی از مهمترین معضلات این صنعت است. رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران در ادامه تاکید کرد: عدم سرمایه گذاری در ارتقای واحدهای مرغداری و گوشتی کشور از دیگر معضلات مهم این صنعت بوده که باعث عقب افتادگی ۲۰ ساله نسبت به سایر کشورهای هم ردیف ایران شده است. کریمی همچنین بیان كرد: عدم تدبیر برنامه‌ریزان اقتصادی و سیاسی کشور به خصوص در طی دولت نهم و تداوم آن در دولت دهم موجب گردیده تا صنعت دامپروری کشور نه تنها در برابر عوامل طبیعی آسیب پذیر شود بلکه سیاستگذاری ناکارآمد دولتمردان عرصه را بر تولید کنندگان و مصرف کنندگان تنگ کرده است. رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی افزود: معضل دیگر موجود پیش روی دامداران سیاست به ظاهر حمایتی بانکها از دامداران است که قابلیت اجرایی پیدا نکرده است. وی اظهار كرد: واردات گسترده از کشورهای مختلف چه به صورت دام زنده و چه به صورت گوشت منجمد، قاچاق دام از کشور و همچنین صادرات بیرویه دام زنده از عواملی بوده که بر بازار بیسامان گوشت تاثیر نامطلوب گذاشته است.

خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

 

 

 

 

سدسازی آخرین گزینه در مدیریت آب برای هر سرزمین

Top of Form

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور گفت: سدسازی باید آخرین گزینه در مدیریت آب برای هر سرزمین باشد.

محمد درویش در گفت‌وگو باخبرنگارخبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) اظهار كرد: در حال حاضر کشاورزی 90 درصد از 130 میلیارد متر مکعب آب قابل استحصال را استفاده می‌کند ولی چنانچه این بخش از راهکارهای کم خرج‌تر استفاده کند امنیت غذایی شهروندان حفظ خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر 92 میلیارد مترمکعب آب در اختیار بخش کشاورزی است ولی تنها 30 تا 35 درصد در این بخش مورد استفاده قرار می‌گیرد ولی در صورتی که نیروی انسانی با دانش بالاتر بکارگیری و آبیاری تحت فشار نیز افزایش یابد راندمان آبیاری دو برابر خواهد شد.

درویش با اشاره به نقش موثر آبیاری تحت فشار در افزایش راندمان آبیاری ادامه داد: با استفاده از آبیاری تحت فشار با مقدار کمتر آز آبی که اکنون در کشاورزی استفاده می‌شود می‌توان 100 میلیون تن محصولات کشاورزی تولید کرد.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر 20 درصد محصولات کشاورزی ضایعات است که اگر به 5 درصد برسد با نیمی از آب در اختیار کشاورزی می‌توان تولید را به 130 میلیون تن رساند و 45 میلیارد متر مکعب مازاد نیز به عنوان حق آبه نقش موثری در به کمینه رساندن مشکلات زیست محیطی دارد.

به گفته وی، زمانی که راه‌های بهینه‌ای برای استفاده درست از منابع آب وجود دارد چرا اکنون آخرین راه که سد سازی است و توان بوم شناختی سرزمین را کاهش می دهد استفاده می‌شود.

خبرگزاری دانشجویان ایران

+نوشته شده در شنبه 7 شهريور 1394برچسب:,ساعت12:45توسط حدیث | |

 

زندگی رنگ غم می گیره میشه آزرده

اگه آب نباشه باغ باغبوناخشک میشه وبی ثمر

کسی دیگه به باغ هاسرنمیزنه حتی یک رهگذر

اگه آب نباشه زندگی خیلی دشواره

همه می میرن کسی بلدنیست چیه چاره

اگه آب نباشه نفس کشیدن میشه محال

اینایی که میگم یک حقیقت هست نه یک خیال

اگه آب نباشه همه اینایی که گفتم سرمون میاد

پس بیایدقدرنعمت خداروبدونیم خیلی زیاد

+نوشته شده در شنبه 7 شهريور 1394برچسب:اگه اب نباشه,,,,,ساعت12:33توسط حدیث | |